WOORD VAN DE PASTOOR
Geliefde zusters en broeders,
ondanks alles wat er op dit moment in ons land gebeurt,
ondanks alle beperkingen die jullie worden opgelegd,
ondanks alle verdriet, angst en bezorgdheid,
wil ik jullie allemaal toch een gezegende nieuwe maand toewensen.
Maand juli, toegewijd aan het Kostbaar Bloed van Jezus Christus,
Moge het bloed van Christus ons allen beschermen en behoeden.
Ik hoop dat onze virtuele vieringen u helpen om steeds dichterbij God te zijn en u versterkt en moed geeft om verder te gaan ondanks alle moeilijkheden.
We hebben in het midden van de afgelopen maand een brief omtrent financiële ondersteun voor de parochie gestuurd, gaarne uw aandacht daarvoor.
Verder wens ik u veel leesplezier van deze parochie nieuwsbrief voor de maand juli.
Door deze kleine attentie wil ik u laten weten,
dat jullie niet worden vergeten.
Heel veel sterkte met alles, God zegene en beware U.
‘Als Ik aan U denk ,
En U denkt eventjes aan Mij.
Dan voelt het ondanks de afstand,
Toch een beetje dichtbij.’
Uw parochie priester Pater Kumar Irudayasamy
HET KOSTBAAR BLOED VAN JEZUS CHRISTUS
Inleiding
‘Het Kostbaar Bloed van Jezus Christus’. Woorden die ons Rooms - Katholieken heel bekend in de oren klinken. Misschien voor sommigen een soort automatisme bij het uitspreken van die bijzondere woorden, waardoor men voorbij gaat aan hun diepere betekenis. Wij komen naar de kerk om de Eucharistie te vieren, gedurende de jaarlijkse ‘40-dagen tijd’ ons voor te bereiden op de Goede Week, herdenking van Het Lijden, Het Sterven en De Verrijzenis van Onze Heer Jezus Christus om vervolgens het Hoogfeest van Pasen te vieren. Maar, staan wij wel stil bij de diepere betekenis van ‘Het Kostbaar Bloed van Jezus Christus’? Dringt het wel tot ons door dat hij voor de gehele mensheid de kruisdood heeft ondergaan, Zijn Bloed heeft gevloeid.? Kijkend naar deze vragen, is het nodig om op gezette tijden het één en ander weer even onder de aandacht van de mensen te brengen.
De mens en de vergiffenis van zijn/haar zonden vóór de komst van Jezus Christus, Onze Messias.
God, Onze Vader, schiep de mens naar Zijn Beeld en Gelijkenis. Hij betitelde de mens als de kroon van Zijn Schepping. De mens kwam niets tekort, was gehoorzaam en leefde in een prachtige omgeving. Maar toen kwam de zondeval. De mens liet zich verleiden tot ongehoorzaamheid jegens God en werd door Hem verjaagd uit de vertrouwde, serene omgeving. De mens stond nu op zichzelf, de band met God was verstoord. De nakomelingen werden met de erfzonde geboren en maakten zich schuldig aan allerlei vergrijpen. Dit bleef niet ongestraft. De mens verviel in vele afgrijzelijke situaties.Echter verloor God, de kroon van Zijn Schepping, nimmer uit het oog. Hij ‘wees’ diverse koningen aan die het volk moesten leiden, orde moesten brengen in de diverse gemeenschappen. Tevens waren er onder Zijn Invloed vele profeten, die de mensen duidelijk maakten hoe ze volgens Gods Geboden moesten leven en wat erop stond als ze dat niet deden. Wij denken aan Mozes die De Tien Geboden van God ontving en ze ook onder de aandacht van de mensen bracht. De mensen hadden zich ook vele tradities eigen gemaakt. Zo ook het brengen van offers na begane zonden, om zodoende weer in het reine met God te komen. Hiervoor werden er dieren geslacht. Ze geloofden erin dat dit de wijze was om vergiffenis te verkrijgen. Maar de mens pleegde steeds weer in diverse zondige handelingen, die natuurlijk een doorn waren in Gods Ogen. De verschillende profeten gaven steeds aan dat de mens tot inkeer moest komen, tot God moest wederkeren. Gaandeweg werd ook Gods belofte over de komst van De Messias kenbaar gemaakt. De Messias, De Verlosser, die voor eens en voor altijd zou afrekenen met het kwaad waaraan de mens steeds ten prooi viel.
De komst van Onze Messias, Jezus Christus, en Zijn Kostbaar Bloed.
Toen brak het moment aan dat God, uit liefde voor de mens, Zijn Enige Zoon, Jezus Christus, onder de mensen stuurde met een onbeschrijfelijk groot doel. Zich op te offeren om zodoende, de zonden door de mens begaan, op zich te nemen. Na Zijn Wonderbaarlijke Arbeid voor de mensheid, voltrok zich de kruisiging van onze Heer Jezus Christus. Zijn bloed werd voor ons vergoten op Golgota. Voor ons stierf Hij aan het kruis. Hij heeft de zonden van de gehele mensheid op zich genomen, ons vrijgekocht met Zijn Bloed. Niet met het bloed van dieren zijn wij vrijgekocht, maar met ‘’Het Kostbaar Bloed van Gods Enige Zoon’’ die voor ons een gruwelijke kruisdood is gestorven. Tijdens het Laatste Avondmaal, vóór zijn kruisiging, heeft Jezus Christus het met zijn apostelen ook gehad over zijn Lichaam en Bloed, dat vergoten zou worden voor vergiffenis van onze zonden.Tevens moesten ze deze maaltijd blijven houden om Hem steeds te gedenken. Dit horen wij ook tijdens de Eucharistie viering waar wij ‘samen aan tafel gaan’. Wij moeten ook onthouden dat Jezus Christus, na zijn dood en verrijzenis, is teruggegaan naar Zijn Vader, waar Hij voor ons zal blijven pleiten om vergiffenis te ontvangen, wanneer wij oprecht berouw tonen voor begane zonden. Wat een liefde heeft God jegens ons getoond, door zijn Enige Zoon voor ons op te offeren, Zijn Bloed voor ons te laten vloeien. Wie kan een grotere liefde tonen dan zijn leven te geven voor zijn medemens? Dit meest waardevolle teken van Gods Liefde moet altijd in ons blijven voortleven en daarom moeten wij ervoor zorgen dat wij altijd met Hem verbonden blijven.
-door Anne-Roos Cooman
GEDWONGEN THUISBLIJVEN; GEEF AANDACHT.
We leven in een tijd van een pandemie van het Covid-19 virus. Een onzichtbare vijand voor de mens die de wereld en nu ook Suriname in de greep heeft. Hierdoor is de samenleving verstoord. De medisch deskundigen adviseerden aanvankelijk dringend om thuis te blijven door een avondklok in te stellen voor onze eigen veiligheid en die van onze medemens. Een week na de Verkiezingen van 25 mei 2020 was er de uitbraak van het virus en werd het advies van thuisblijven omgezet is een verbod om de straat op te gaan. Suriname is in lockdown; op slot. Met de letter van de familienaam mag je eenmaal per week de straat op om voedingsmiddelen te kopen. Het virus grijpt snel om zich heen en treft vooral de mensen met een zwak afweersysteem. Volgens deskundigen, en het is in de praktijk ook gebleken, zijn het nu net de senioren. Met name de senioren met onderliggende klachten zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes hebben grote kans door het virus te worden getroffen. Hierdoor zijn de senioren dus zeer kwetsbaar en zij zijn extra gedwongen thuis te blijven. Weg te blijven van hun medemens. Zonder warme brasa’s en handen schudden. Voor veel senioren is thuiszijn niet vreemd, maar om gedwongen thuis te moeten blijven met een gevaar voor het virus dat op de loer ligt, geeft dit snel een benauwd en angstig gevoel. Een senior heeft een levensgeschiedenis opgebouwd, met mooie herinneringen maar vaak ook met zware tegenslagen en rouwperiodes. Normaal al gaat de levensgeschiedenis door de gedachten van de senior. Vooral in deze tijd kunnen nare gevoelens gemakkelijk blijven hangen omdat we dagelijks de nare gevolgen over het virus te horen krijgen in de media en van onze omgeving. Rust vinden is dan niet gemakkelijk. In Spreuken 17 vers 22 lezen we: “”Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam”. Je hart vrolijk maken kan helpen door dagelijks via sociaal media, als men daarover beschikt, te luisteren en te kijken naar de vieringen voorgegaan door Pater Kumar en ook door te luisteren naar radio Emmanuel. Door het kijken en te luisteren hoort men over het woord van God, ons dagelijks brood. Ook al geeft deze manier van luisteren en kijken niet het mooie gevoel zoals een bezoek aan de kerk maar men kan zich wel verbonden voelen met de parochie en de overwegingen ter harte nemen.
In de media horen we meningen dat het virus van God komt om ons tot bezinning te laten komen over ons egoïsme en over de natuur. Maar God heeft het beste voor met de mensen omdat God liefde is. Hoe zou het virus dan van God komen? God helpt ons door deze pandemie heen. Marcus 9 vers 23 zegt; ‘Toen zei Jezus tegen hem: Óf ik iets kan doen? Alles is mogelijk voor wie gelooft’. God heeft zich voor ons beschikbaar gesteld en daarom kunnen we bidden; spreken tot God en Hem vragen om ons bij te staan, om ons gezond door deze pandemie te leiden. Helaas zijn er doden en veel zieken door het virus te betreuren. Over een gebed voor genezing zegt Lucas 10 vers 9: Genees de zieken die er zijn en zeg tegen hen: “Het koninkrijk van God heeft jullie bereikt”.
Nu de activiteiten voor de senioren van de Parochie stilliggen en bezoek van familie en kennissen niet mogelijk is, om het virus tegen te gaan, is er juist behoefte aan contact met de medemens. Sommige senioren kunnen wegens hun lichamelijke toestand niet de straat op voor hun boodschappen. Laten we rondom ons kijken wie als senior alleen woont en zeker wat aandacht nodig heeft. Pak de telefoon en bel hen even om te kijken hoe het met hun gaat; maak een praatje en doe een boodschapje. De senior zal je dankbaar zijn. Zo zijn we tijdens deze pandemie allemaal parochianen die elkaar ondersteunen om ons hart op te vrolijken.
Een ‘Gebed tot de Heilige Geest; uit het gebedenboek; ‘Verheft uw hart’.
Kom Heilige Geest, vervul de harten van u gelovigen en ontsteek in hen het vuur van uw liefde. Zend Uw Geest uit en alles zal worden herschapen. En Gij zult het aanschijn van de aarde hernieuwen.
God die de harten van de gelovigen door de verlichting van de Heilige Geest hebt onderwezen; geef ons in die Geest de ware wijsheid en dat wij ons altijd over zijn vertroosting mogen verblijden. Door Christus onze Heer, Amen.
-door Riet Djasmadi